» » » Різдвяні колядки. Рецепт

Різдвяні колядки. Рецепт

Оцінка 4 з 5
Наближається улюблений мною свято - Різдво Христове! Саме час замислитися над тим, що можна приготувати для частування гостей і домочадців. Нещодавно я робила топік-галерею на тему Святкові страви для Різдвяного столу. Серед 15-ти представлених варіантів були і колядки. Ще їх називають преснушками - з-за того, що це традиційне на Русі частування випікається з прісного тіста. Перший же варіант назви йде від всім відомого слова «колядувати». До особливостей цієї випічки можна віднести те, що тісто виготовляють здебільшого з житнього борошна, розкочують в пласт, викладають начинку, обов'язково роблять защипи. А форму можна зробити саму різну - круглу, овальну, квадратну, трикутну, 5-ти або 7-вугільну... Начинка теж на смак господині - капустяна, юшка, картопляна (а можна і комбінувати їх), сирна, ягідна і т.д. Я зробила круглі колядки, виглядом нагадують ватрушки, з картопляною начинкою.
Загрузка...

Інгредієнти для рецепта «Різдвяні колядки. Рецепт»:

  • 125 мл фільтрованої води
  • 1 стакан житнього борошна
  • 1/4-1/3 склянки пшеничного борошна
  • 1 чайна ложка солі6 картоплин
  • 80 мл теплого молока
  • 1 куряче яйце
  • 20 г вершкового масла
  • сіль
  • 40 г вершкового масла
  • 3 столові ложки рослинної олії

Як приготувати «Різдвяні колядки. Рецепт» в домашніх умовах

  1. Так як приготування начинки займає більше часу, ніж тісто, я почала з неї. Почистила картоплю, відварила з додаванням солі. Злила воду, додала підігріте молоко, вершкове масло, яйце.
  2. Розім'яла в пюре. Спробувала, досолила.
  3. Перейшла до приготування тіста. До 1 склянці житнього борошна додала 1 чайну ложку солі. Помішала. Влила фільтровану некип'ячену воду.
  4. Вимішуючи тісто, потроху додавала пшеничне борошно. Її кількість залежить від клейковини - її і житнього борошна. Мені вистачило десь 1/4 склянки, щоб тісто перестало липнути до рук.
  5. Тісто повинне вийти еластичним і досить м'яким.
  6. Розділила цей невеликий кулька на 16 шматочків.
  7. Кожен тоненько розкрутила на добре присипаній борошном дошці. Це особливо важливо, тому що тонкий пласт, тісто може порватися. Виклала начинку - приблизно по 2 столових ложки. Розподілила по поверхні, відступивши від краю десь 1 див.
  8. Зробила защипи. Виклала у форму (не впритул), попередньо змастивши її олією.
  9. Розтопила вершкове масло, змастила їм колядки перед духовкою - і тісто і начинку.
  10. Випікала при температурі 200 градусів близько 15-20 хвилин до рум'янцю знизу і зверху.
  11. Різдвяні колядки готові! Тісто виходить цікавим, у місцях защипи хрустким. Смачно, а завдяки начинці і ситно! А якщо їх є в поєднанні з сирокопченою ковбаскою... ммм, думаю, що взагалі шик!
Якщо ви приготували цей рецепт - напишіть те що вийшло!
Не пишіть, коментар «Спасибі, смачно!» Висловлюйте свої емоції більш детально!
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent