У Чехії я не була, але одного разу по телевізору в туристичній передачі про Празі побачила ці апетитні булочки, які чеські кондитери готують просто на очах у покупців. І так у них легко і спритно виходить, що дуже захотілося спробувати зробити трдельнікі самої. Тільки от печуть ці дивовижні булочки на відкритому вогні за допомогою спеціальних тонких циліндрів, які називаються трдло, а у мене електроплита; (і циліндрів немає, але є бажання.
В результаті трдельнікі спекла, дуже задоволена і навколишні теж. А для того, щоб усередині булочки були порожніми як справжні трдельнікі, використовувала металеві конуси для приготування тістечок «трубочки з кремом». Поспішаю поділитися досвідом приготування чеських булочок у всіх подробицях і з фото.
Головна складність, це знайти циліндри для випічки трдельніков. Якщо у ваших подруг немає металевих конусів для тістечок, кажуть, що можна обмотати фольгою трубочки-під паперових рушників. Отже, трубочки готові, сміливо починайте, все вийде ;)) І, якщо дочитаєте до кінця, дізнаєтеся другий варіант приготування, зовсім легкий.
Інгредієнти для рецепта «Чеські булочки з дріжджового тіста трдельнікі»:
- 300 мл теплого молока
- 1 пакетик сухих дріжджів (11 г)
- 2 ст. л. цукру
- 5 жовтків
- 140 г вершкового масла
- щіпка солі
- 700-800 г борошна
- Для посипання
- 1-2 білка
- горіхи (волоські, мигдаль)
- цукор
- кориця (за бажанням)
Як приготувати «Чеські булочки з дріжджового тіста трдельнікі» в домашніх умовах
-
У теплому молоці розчиніть дріжджі і цукор.
-
Відокремте жовтки від білків.
-
Розтопіть вершкове масло. Масло візьміть хорошої якості, яке при нагріванні видає приємний вершковий запах.
Змішайте дріжджі, розчинені в молоці з цукром, жовтки, розтоплене вершкове масло і щіпку солі.
-
Додайте просіяне борошно і замісити тісто.
Борошно додавайте поступово. Доброю сухий борошна знадобиться приблизно 750 г, але може бути й інша кількість.
Тісто має бути крутим, але не тугим. Його легко місити, але воно не розпливається в руках.
Викладіть тісто на стіл і вимішуйте 5-10 хвилин, поки воно не стане еластичним. Потім покладіть його в миску і поставте в тепле місце, наприклад, на ледь теплу плиту. Через 30-40 хвилин воно підніметься.
-
Піднялося тісто треба обминути і дати йому ще раз піднятися. Другий раз тісто піднімається швидше і його також треба обминути.
-
В результаті, не дуже складних зусиль вийде ось така краса.
-
Відріжте приблизно 1/3 частину тіста, розкачайте не надто тонко. Наріжте тісто смужками однакової довжини, смужки розкачайте ковбасками товщиною в палець.
-
Підготовлені ковбаски оберніть навколо циліндра.
-
Нагрійте духовку до 200 ° С. Підготуйте дві ємності, в одну насипте дрібно порубані горіхи, в іншій - збийте білок з цукром.
-
Умочіть трдельнік в білок.
-
Потім посипте горіхами. Поставте булочки в духовку на решітку або на деко. Випікайте 10-15 хвилин при температурі 200 ° С.
-
Булочки вийшли просто чудові, уявляю, які вони смачні виходять на відкритому вогні.
Збитий білок з цукром вбирає в себе силу-силенну горіхів і це дуже смачно, трохи нагадує тістечко з горіхами.