Традиційною стравою всіх слов'янських народів вважається тушкована капуста. Рецепт страви переходить з покоління в покоління. З плином часу воно залишається незмінним.
Основні інгредієнти:
• Капуста 1 качан;
• Лук 2 шт.;
• Морква 2 шт.;
• Сіль, перець (за смаком);
• Спеції (за смаком);
• Томатна паста 200 грам;
• Масло рослинне 7 ст. ложок.
Процес приготування:
• Візьмемо капусту і нашинкуем несильно дрібно. Моркву і лук очистимо. Цибулю нарізаємо півкільцями, моркву натираємо на тертці.
• Візьмемо велику сковороду і нагріємо в ній масло. Додамо лук і прожарим до м'якої консистенції, потім додамо моркву, злегка обсмажимо (до золотистого кольору). Після цього додаємо томатну пасту, солимо, перчимо й перемішуємо.
• До підготовленої суміші додаємо капусту. Акуратно все перемішати, накриємо кришкою і залишимо тушкуватися на 10 хвилин. Далі додамо спеції і ще раз перемішати. Спробуємо на смак. Якщо солі чи перцю не вистачає, кладемо ще. Суміш повинна бути однорідно червоною.
• Зробимо менше вогонь і згасимо ще 15 хвилин, іноді помішуючи. Необхідно стежити за тим, щоб страва не підгоряло. В результаті капуста стає м'якою, а вся волога випаровується.
• Готову страву подають як гарнір до гречаної каші, котлет або м'яса.