Рататуй - це традиційне блюдо французьких селян, яке являє собою рагу з кабачків, помідорів і баклажанів. Від звичного нам овочевого рагу відрізняється додаванням прованських трав, часнику, оливкової олії і, звичайно ж, іншим оформленням: французьке рагу робиться шарами.
Інгредієнти для рецепта «Рататуй»:
- Кабачок
- Баклажан
- Кілька помідор
- Середня цибулина
- Болгарський перець
- Петрушка
- Часник
- Прованські трави
- Оливкову і соняшникову олію
Як приготувати «Рататуй» в домашніх умовах
-
Так як у мене і баклажани, кабачок великі, то ріжу я їх не кружальцями, а пластинками, і укладаю не «гусінню», а трояндою, використовуючи круглу скляну форму для запікання. Отже, стапвим кип'ятитися 2 літри води в просторій каструлі. Поки вода гріється, чистимо кабачок. Робимо хрестоподібні надрізи на помідорах.
-
Очищаємо від насіння перець і нарізаємо їх смужками шириною 2-3 см. Закидаємо в киплячу воду. Помідори достаєм через хвилину, а перці оставлем відваритися на 10 хвилин. Знімемо з помідорів шкірку і дрібно ріжемо.
-
Так само дрібно ріжемо цибулину.
-
Потім дістаємо перець, зчищають шкіру і теж подрібнюємо.
-
Сковороду змащуємо дуже невеликою кількістю рослинної олії, додаємо пару крапель оливкової для запаху, і кидаємо цибулю, помідори і перець тушкуватися на сковорідку.
-
Зменшуємо газ, накриваємо кришкою. Поки овочі тушатся, ріжемо кабачок, баклажан і помідори пластинками не товщі півсантиметра.
-
Солимо овочі на сковорідці, засипаємо туди трохи прованських трав (головне не переборщити, вони дуже ароматні). Вимикаємо газ і залишаємо на три хвилини постояти.
-
У цей час дуже петрушку дрібно ріжемо, видавлюємо в неї зубчик часнику і додаємо трохи оливкової олії.
-
Починаємо заповнювати форму. Так як скибочки овочів у мене були не дуже широкі, то я заповнювала форму в два поверхи. Викладаємо у форму половину тушкованих овочів зі сковороди...
-
... і починаємо шарами по колу викладати овочі.
-
Коли перший поверх заповнений, викладаємо залишки овочів зі сковороди і повторюємо процедуру заповнення.
-
Зверху посипаємо всю конструкцію петрушкою і часником.
-
Накриваємо кришкою і відправляємо в духовку, розігріту до 180 градусів на годину.
-
Блюдо виходить дуже ароматним, смачним і корисним. У звичайне рагу ми додаємо масло, а тут його всього кілька крапель: овочі виходять у власному соку.
-
Крім того, мені дуже подобається, що всі овочі м'які, відварені, на них немає шкірки - це той випадок, коли блюдо і красиво, і смачно, і корисно. Приємного апетиту!