Не завжди вживання кураги може позитивно позначитися на здоров'ї. Заборонено їсти курагу хворим на цукровий діабет (в куразі до 84% цукру). А ось свіжі плоди небажані при гастриті з підвищеною кислотністю шлункового соку. Також вони можуть негативно позначитися на здоров'ї тих, у кого виразкова хвороба шлунка і дванадцятипалої кишки, курага корисні властивості якого може, лікує багато хвороб, але краще не лікуватись урюком при захворюваннях печінки і панкреатиті. Важливо не забувати, що провітамін А, який міститься в абрикосах не засвоюється при захворюваннях щитовидної залози. За таких випадках хворим краще призначати чистий вітамін А у вигляді ліків. Не можна їсти урюк і курагу, на голодний шлунок, а тим більше, натщесерце, а ще після шашлику, плову або інший важко засвоювання їжі. Ніколи після абрикосів не пийте холодну воду - відкриється пронос. Тим, хто любить їсти горіхи з кісточок важливо пам'ятати, що серед тисяч сортів абрикос, є такі, насіння яких можуть містити небезпечна отрута - синильну кислоту. Ця отрута може викликати сильне отруєння. Добова доза 100-150 грам сухофруктів забезпечує регулярний стілець.
При запорах курага дуже корисна. Можна використовувати такі кошти. 1) По 300 грам інжиру, ягід чорносливу і кураги пропустіть через м'ясорубку, додайте сто грам меду і 50 грам порізаного алое. Приймайте по одній столовій ложці, намазавши на шматок чорного хліба, два рази в день: вранці натщесерце за сорок хвилин до їжі, потім великим запити великою кількістю води. Перед сном випийте одну склянку одноденного кефіру.
Рецепти пирога з курагою
Вам знадобиться:
• борошно - трохи більше склянки полустакана
• цукор - півсклянки склянки
• курага - 500 грам
• яйце - 3 штуки
• яйце для змащування - 1 штука
• лікер - 2 столові ложки
Спосіб приготування:
1. Курагу відібрати, вимити, а потім полити лікером і залишити ненадовго.
2. Яйця збити з цукром на водяній бані, потім зняти з вогню і продовжувати гарненько збивати, необхідно охолодити масу до кімнатної температури
3. додати курагу і добре перемішати.
4. Потім додати борошно, змішати, викласти тісто на змащене маслом, злегка посипаний борошном деко, змастити поверхню пирога збитим яйцем
5. випікати сорок хвилин при температурі 200 градусів.