Жюльєн з грибів - дуже популярне ресторанну страву, яке нескладно приготувати в домашніх умовах. Як правило, його готують в порційних кокотницах, і в них же подають на стіл. Виглядає така сервіровка дуже ошатно, затишно і святково. Аромат і смак лісових грибів переплітається зі смаком баклажанів, вершки або сметана додають грибного Жюльену ніжність і в поєднанні з пікантною сирною скоринкою блюдо стає просто неймовірно смачним. З даних інгредієнтів виходить чотири порції в горщиках по 200 мл.
Якщо з літа заздалегідь подбати і підготувати компоненти для жульєну, засушити лісові гриби (або відварити і заморозити), також заморозити баклажани, це ситне і ароматне блюдо зможе прикрасити ваш новорічний стіл.
Сучасні кулінари під терміном жюльен найчастіше мають на увазі нарізку овочів тонкою соломкою. Звідси і пішла назва суп-жюльен, а салати, нарізані тоненькою соломкою, називають Жюльєн.
Інгредієнти для рецепта «Жюльєн з баклажанів і лісових грибів.»:
- 1 невелика ріпчаста цибулина
- 350 г свіжих білих грибів
- 300 г (3 маленьких баклажана)
- 1 -2 зубчики часнику
- 200 г сметани
- 150 г твердого сиру
- 50 г вершкового масла
- 3 ст. л. рослинної олії
Як приготувати «Жюльєн з баклажанів і лісових грибів.» в домашніх умовах
-
Гриби ретельно очистіть від землі і промийте, потім відваріть їх не менше 30 хвилин. Наріжте гриби тонкою соломкою або пластинками. Для жульєну дуже важлива тонка нарізка, яка створює більш гармонійний смак страви. Місцеві жителі, які регулярно збирають і заготовляють гриби на зиму, радять варити їх не менше години і після першого закипання міняти воду.
-
Маленькі баклажани (у них майже немає насіння), очистіть від шкурочкі, наріжте дрібними кубиками, посоліть і відставте на півгодини, для видалення гіркоти. Потім промийте під проточною водою і викладіть в сито або друшляк, щоб стекла вода.
-
У сковороді розтопіть вершкове масло. Ріпчасту цибулю дрібно наріжте і обсмажте до прозорості.
-
Додайте в сковороду до цибулі дрібно нарізані гриби, трохи посоліть, перемішайте.
-
Гриби з цибулею обсмажте до готовності.
-
Додайте до обсмаженою грибам половину сметани (100 г), накрийте кришкою і тушкуйте на маленькому вогні 10 хвилин. Якщо ви додасте трохи більше сметани, жюльен вийде у вигляді густого соусу.
-
В іншій сковороді нагрійте олію, викладіть дрібно нарізані баклажани, додайте подрібнений часник, перемішайте. Часнику кладіть зовсім небагато, тільки для того, щоб підкреслити аромат баклажанів.
-
Обсмажте баклажани до готовності.
-
У порційні керамічні формочки (кокотниці) розкладіть гриби в сметані, обсмажені баклажани, залишилася сметану, посипте тертим сиром.
-
Горщики з жюльєном з баклажанів і лісових грибів поставте в духовку і випікайте до утворення легкої сирної скоринки, приблизно 7-10 хвилин. Подавайте жюльен гарячим.