Долма конкурент голубцям з капусти, причому переваги залишаються за нею. Листя майже не готуються, загорнуті долмушкі НЕ обсмажуються, а тільки тушатся. Виходять мініатюрними, смак від виноградного листя незвичайний, начинку можна робити різноманітну. Найчастіше долму готують з м'ясним фаршем, а ви спробуйте цю!
Інгредієнти для рецепта «Долма з овочами та горіхами»:
- Листя винограду свіжі (100 гр) 20шт
- Помідори (100 гр) 1шт
- Морква (50 гр) 0.5шт
- Цибуля ріпчаста (75 гр) 1шт
- Рис шліфований круглий (100 гр) 0.5ст.
- Волоський горіх (ядро) (100 гр) 0.71ст.
- Ізюм (50 гр) 0.4ст.
- Лимон (60 гр) 0.5шт
- Перець червоний гострий мелений (1 гр) 0.25ч.л.
- Кінза зелень (4 гр) 2вет.
- М'ята свіжа (10 гр) 1вет.
- Олія рослинна (раф.) (50 гр) 5ст.л.
Як приготувати «Долма з овочами та горіхами» в домашніх умовах
-
Листя винограду для долми промити, обрізати живці (зручно ножицями). Свіже листя залити на 7-10 хв окропом, консервовані добре промити, якщо використовувався розсіл, то вимочити протягом 1ч.
-
Рис відварити до напівготовності будь-яким способом . Воду злити, рис остудити.
-
Моркву натерти на крупній тертці.
-
Цибулю дрібно нарізати.
-
Горіхи порубати ножем або придушити качалкою.
-
Ізюм залити окропом на 10-15 хв, промити, обсушити.
-
Зелень дрібно посікти.
-
Помідор нарізати дрібними кубиками.
-
На розігрітій олії обсмажити цибулю з морквою, додати рис і готувати ще 5-7 хв. Додати горіхи, родзинки, посолити і поперчити. Начинку злегка остудити.
-
Закручувати овочеву долму також як і м'ясну.
На матову виворітну поверхню (прожилки більш явно проступають) виноградного листя, ближче до місця, де був держак, викладати начинку (трохи менше 1 ст.л.). Лист загорнути. Спочатку прикрити начинку нижніми краями аркуша, потім загорнути лист з боків і закрутити в рулончик. Можна згорнути лист у рулончик, а потім вказівним пальцем підвернути краю у всередину.
-
До помідорам додати воду, сік лимона, 2 ст.л. рослинної олії, поперчити. Все перемішати.
-
Дно каструлі застелити листям, скласти долму, краєм підверненого аркуша вниз, викласти помідори з заливкою.
-
Зверху накрити листям і придавити тарілкою.
Гасити на повільному вогні протягом 30-35 хв, після закипання рідини.
Можна протушкувати в мікрохвильовці: високий режим - 3 хв, низький - 10 хв, витримка в печі 10 хв.
-
Подавати можна як у гарячому так і в холодному вигляді. Підійде овочевий соус, кефір, натуральний йогурт, червоне вино.