Вже близько 8 років я консервую помідори шматочками. Цей рецепт дуже швидко розлетівся між моїми рідними і подругами. От як тільки хтось потрапляв до мене на свято в холодну пору року, на столі завжди були ці помідорчики. Можна було ще до свята зробити кілька копій цього рецепту, так як його завжди всі просили записати після дегустації заготовки. І ось знову настав томатний сезон. Я вже замаринувала кілька банок, кілька заквасила. Вирішила не порушувати традиції і заготовити помідори шматочками і в цьому році, і тут згадала, що ще з вами цим рецептом не ділилася. Звичайно, адже в гості ви до мене не приходите і спробувати заготовку у вас немає можливості. Хіба що спробуєте її самі зробити, щоб оцінити.
Інгредієнти для рецепта «Консервуємо помідори шматочками»:
- 5 кг свіжих томатів
- 400 р цукру
- 300 г оцту
- 3,5 л води
- 3 ст.л. солі
- кілька цибулин
- прянощі (гвоздика, лавровий лист, чорний перець горошком або мелений)
Як приготувати «Консервуємо помідори шматочками» в домашніх умовах
-
Томати для приготування цієї консервації беремо середнього розміру. Підійдуть щільні помідори, які не втратять форму під час розрізання і варіння.
-
Томати промиваємо під проточною водою. Чистимо цибулю від лушпиння і промиваємо його.
-
Тонко нарізаємо цибулю півкільцями
-
і закидаємо в чисті літрові банки на дно.
-
Додаємо лавровий листок, 2-3 гвоздики і чорний перець.
-
Банки заповнюємо томатами, які нарізаємо на 4 частини.
-
Готуємо маринад з води, цукру, солі і оцту. Заливаємо маринадом помідори, не доходячи 1 см до верху банки.
-
Банки відправляємо в каструлю, накриваємо металевими кришками. У каструлю наливаємо воду (на 2-3 пальця нижче кришок).
-
Після закипання варимо томати 5 хвилин і закриваємо їх закаточним ключем. Банки перевертаємо, накриваємо чимось теплим і остуджуємо. Після охолодження відразу виносимо в підвал. Помідорам потрібно тижня 2 настоятися перед тим, як їх відкривати, щоб вони наситилися смаком цибулі та спецій. Думаю, що до зими ви почекаєте, а там вже зможете спробувати і оцінити цю заготовку. Вдалого консервування! До речі, запасіться терпінням, адже тепер цей рецепт вам доведеться часто переписувати своїм знайомим, друзям і родичам.