Щоб перелічити всі достоїнства чорниці на це піде багато часу, але головним багатством чорниці є антиоксиданти. Регулярне вживання цих ягід покращує стан шкіри, зміцнює судини, підтримує здорову мікрофлору ... ну, дуже корисна і смачна ягода. Головне, щоб чорниця була зібрана в екологічно чистих районах.
З чорниці виходить дуже смачний джем. Звичайно, при тривалій тепловій обробці вітаміну С залишається небагато, зате макро-і мікроелементів залишається предостатньо для нашого організму.
Підготовка до приготування джему.
Ускладнювати процес приготування джему не варто. Все дуже просто і легко. Для цього всього лише потрібна спеціальний посуд, що не окислюється і не пригорає. Для консервування овочів та фруктів ідеально підходить посуд зі спеціальної нержавіючої сталі, яку іноді називають медичної сталлю, такий посуд повинна мати «подвійне» або «потрійне» дно і підходить цей посуд, практично, до всіх плитах.
Ще дуже необхідна річ для консервування - це велика дерев'яна ложка. На ринках дуже часто бачу у продажу великі дерев'яні ложки з довгою ручкою. На мою думку, це сама практична річ для приготування варення, аджики і так далі. Таку ложку спокійно можна залишити в варення або в іншої рідини на тривалий час, ложка залишиться холодною. Пластикову ложку я б надовго не ризикнула залишити в гарячої рідини, хто знає, з якого хімічного складу вона зроблена; ((Далі, дерев'яна ложка не дряпає посуд і нею ж можна розливати готове варення або джем в банки.
Ну і банки, звичайно. У сенсі скляні банки :)) З їх допомогою можна значно полегшити життя, якщо купити банки з гвинтовою різьбою і закручуються кришками.
Інгредієнти для рецепта «Джем з чорниці»:
- 2 кг чорниці
- 600 г цукру (за смаком)
- 3 банки по 0,5 л
Як приготувати «Джем з чорниці» в домашніх умовах
-
Переберіть ягоди, добре вимийте, видаліть листочки, гілочки, плодоніжки.
-
Перемеліть чорницю в блендері. Якщо у вас ручний блендер і немає спеціальної ємності з кришкою для блендера, зробіть так: перед тим як подрібнити чорницю, у великому поліетиленовому пакеті зробіть отвір, надіньте пакет на ручку блендера, накрийте цим пакетом ємність з чорницею і ваші стіни залишаться чистими.
-
Викладіть перемелену чорницю в ємність для варіння джему, додайте цукор, перемішайте.
Мені попадалася чорниця, з якої джем без цукру був просто ідеальний на смак.
Цукор додавайте потроху і в міру його розчинення пробуйте на смак. Чорницю з цукром на середньому вогні доведіть до кипіння , потім зменшіть вогонь і варіть 2:00 на найменшому вогні. Джем загусне (як у мене на фото) після того, коли ви переллєте його в банки, і він повністю охолоне.
-
Джем зручніше всього зберігати в маленьких баночках. Заздалегідь підготуйте стерильні банки і кришки. З цієї кількості у мене вийшло 3 півлітрові баночки.
Щоб зберегти стіл від Не відмиваються барвистих ягідних плям, ретельно застелите його або використовуйте стару дерев'яну дошку.
Киплячий джем налийте в гарячу банку і закрийте гарячої кришкою. Кришку проверніть проти годинникової стрілки, коли вона рівно і щільно стане в пази, закрутіть її за годинниковою стрілкою до упору. Потім банку поставте вниз кришкою, накрийте рушником і залиште до повного охолодження.