Ікра має яскравий пікантний смак з легкою гіркуватістю, яскравим баклажанным ароматом (який добре підкреслює часник), а ще баклажани чудово поєднуються із зеленню петрушки, кінзи, базиліка. Ікра по цьому рецепту вимагає трохи більше часу для приготування, зате в результаті у вас вийде дуже смачна справжня баклажанна ікра.
Інгредієнти для рецепта «Баклажанна ікра на зиму»:
- 2 кг баклажанів
- 1 кг солодкого перцю
- 1 кг помідорів
- 1 склянки рослинного масла
- 1 великий пучок петрушки (базилік, кінза)
- 1 головка часнику
- 1 ст. л. солі
- 3 ст. л. цукру
Як приготувати «Баклажанна ікра на зиму» в домашніх умовах
-
Баклажани вимийте, запечіть в духовці, коли баклажани зморщаться і стануть м'якими, остудіть їх, потім зніміть шкірку і подрібніть в блендері.
-
Солодкий перець вимийте, спечіть в духовці, поки не почнуть пригорати боки, відразу ж викладіть їх в поліетиленовий пакет, щільно закрийте його, залиште на 10 хвилин, потім зніміть шкірку, видаліть насіння і перегородки, подрібніть в блендері.
-
Помідори вимийте, надріжте біля основи (або просто злегка проткніть ножем), залийте окропом на 2 хвилини, злийте воду і залийте холодною водою, потім зніміть шкурочку і подрібніть блендером.
-
Зелень замочіть у великій мисці з холодною водою на 7-10 хвилин, потім акуратно вийміть зелень, злийте воду і знову залийте чистою водою на кілька хвилин. Потім струсіть воду, видаліть грубі корінці, а листочки посеките ножем або подрібніть в блендері.
-
У посуд, що не пригорає і не окислюється, налийте олію, покладіть подрібнені баклажани, перець, помідори, доведіть до кипіння і на маленькому вогні (постійно помішуючи), варити 40-50 хвилин. Час контролюйте, коли булькає вся маса в мисці, а не тільки посередині, інакше овочі можуть не проваритися, що небезпечно для консервації.
-
Потім в баклажанну масу додайте подрібнену зелень, часник, сіль, цукор, перемішайте і варіть (з моменту повного закипання) ще 10-15 хвилин. Спробуйте на смак, можливо, вам захочеться додати пекучий мелений червоний або чорний перець.
-
Киплячу баклажанну ікру викладайте в підготовлену стерильну, гарячу банку під саму кришку, швидко накривайте стерильною кришкою і закочуйте її, переверніть банку вниз кришкою і дайте охолонути до завтра, потім поставте в темне, прохолодне місце. У мене були м'ясисті товстошкірі помідори, з мінімальною кількістю соку, ікра вийшла густий, смачною і, по-справжньому баклажанної. Вихід 4 банки по 0,5 л і ще залишилося трохи спробувати