Загрузка...

Різдвяні колядки. Рецепт

Різдвяні колядки. Рецепт


Наближається улюблений мною свято - Різдво Христове! Саме час замислитися над тим, що можна приготувати для частування гостей і домочадців. Нещодавно я робила топік-галерею на тему Святкові страви для Різдвяного столу. Серед 15-ти представлених варіантів були і колядки. Ще їх називають преснушками - з-за того, що це традиційне на Русі частування випікається з прісного тіста. Перший же варіант назви йде від всім відомого слова «колядувати». До особливостей цієї випічки можна віднести те, що тісто виготовляють здебільшого з житнього борошна, розкочують в пласт, викладають начинку, обов'язково роблять защипи. А форму можна зробити саму різну - круглу, овальну, квадратну, трикутну, 5-ти або 7-вугільну... Начинка теж на смак господині - капустяна, юшка, картопляна (а можна і комбінувати їх), сирна, ягідна і т.д. Я зробила круглі колядки, виглядом нагадують ватрушки, з картопляною начинкою.
Різдвяні колядки. Рецепт
0
0
08 січ
Інгредієнти:
  • 125 мл фільтрованої води
  • 1 стакан житнього борошна
  • 1/4-1/3 склянки пшеничного борошна
  • 1 чайна ложка солі6 картоплин
  • 80 мл теплого молока
  • 1 куряче яйце
  • 20 г вершкового масла
  • сіль
  • 40 г вершкового масла
  • 3 столові ложки рослинної олії
Спосіб приготування:
  • Крок 1

    Так як приготування начинки займає більше часу, ніж тісто, я почала з неї. Почистила картоплю, відварила з додаванням солі. Злила воду, додала підігріте молоко, вершкове масло, яйце.

  • Крок 2

    Розім'яла в пюре. Спробувала, досолила.

  • Крок 3

    Перейшла до приготування тіста. До 1 склянці житнього борошна додала 1 чайну ложку солі. Помішала. Влила фільтровану некип'ячену воду.

  • Крок 4

    Вимішуючи тісто, потроху додавала пшеничне борошно. Її кількість залежить від клейковини - її і житнього борошна. Мені вистачило десь 1/4 склянки, щоб тісто перестало липнути до рук.

  • Крок 5

    Тісто повинне вийти еластичним і досить м'яким.

  • Крок 6

    Розділила цей невеликий кулька на 16 шматочків.

  • Крок 7

    Кожен тоненько розкрутила на добре присипаній борошном дошці. Це особливо важливо, тому що тонкий пласт, тісто може порватися. Виклала начинку - приблизно по 2 столових ложки. Розподілила по поверхні, відступивши від краю десь 1 див.

  • Крок 8

    Зробила защипи. Виклала у форму (не впритул), попередньо змастивши її олією.

  • Крок 9

    Розтопила вершкове масло, змастила їм колядки перед духовкою - і тісто і начинку.

  • Крок 10

    Випікала при температурі 200 градусів близько 15-20 хвилин до рум'янцю знизу і зверху.

  • Крок 11

    Різдвяні колядки готові! Тісто виходить цікавим, у місцях защипи хрустким. Смачно, а завдяки начинці і ситно! А якщо їх є в поєднанні з сирокопченою ковбаскою... ммм, думаю, що взагалі шик!

Схожі рецепти:
Загрузка...
Додавання коментаря

УВАГА! Ви не можете добавити коментарій! Шановний відвідувач, Ви зайшли на сайт як незареєстрований користувач.
Ми рекомендуємо Вам зареєструватися або увійти на сайт під своїм ім'ям.

Меню повара


Перейти до меню повара: