Різдвяні колядки. Рецепт

Різдвяні колядки. Рецепт


Наближається улюблений мною свято - Різдво Христове! Саме час замислитися над тим, що можна приготувати для частування гостей і домочадців. Нещодавно я робила топік-галерею на тему Святкові страви для Різдвяного столу. Серед 15-ти представлених варіантів були і колядки. Ще їх називають преснушками - з-за того, що це традиційне на Русі частування випікається з прісного тіста. Перший же варіант назви йде від всім відомого слова «колядувати». До особливостей цієї випічки можна віднести те, що тісто виготовляють здебільшого з житнього борошна, розкочують в пласт, викладають начинку, обов'язково роблять защипи. А форму можна зробити саму різну - круглу, овальну, квадратну, трикутну, 5-ти або 7-вугільну... Начинка теж на смак господині - капустяна, юшка, картопляна (а можна і комбінувати їх), сирна, ягідна і т.д. Я зробила круглі колядки, виглядом нагадують ватрушки, з картопляною начинкою.
Різдвяні колядки. Рецепт
0
0
08 січ
Інгредієнти:
  • 125 мл фільтрованої води
  • 1 стакан житнього борошна
  • 1/4-1/3 склянки пшеничного борошна
  • 1 чайна ложка солі6 картоплин
  • 80 мл теплого молока
  • 1 куряче яйце
  • 20 г вершкового масла
  • сіль
  • 40 г вершкового масла
  • 3 столові ложки рослинної олії
Спосіб приготування:
  • Крок 1

    Так як приготування начинки займає більше часу, ніж тісто, я почала з неї. Почистила картоплю, відварила з додаванням солі. Злила воду, додала підігріте молоко, вершкове масло, яйце.

  • Крок 2

    Розім'яла в пюре. Спробувала, досолила.

  • Крок 3

    Перейшла до приготування тіста. До 1 склянці житнього борошна додала 1 чайну ложку солі. Помішала. Влила фільтровану некип'ячену воду.

  • Крок 4

    Вимішуючи тісто, потроху додавала пшеничне борошно. Її кількість залежить від клейковини - її і житнього борошна. Мені вистачило десь 1/4 склянки, щоб тісто перестало липнути до рук.

  • Крок 5

    Тісто повинне вийти еластичним і досить м'яким.

  • Крок 6

    Розділила цей невеликий кулька на 16 шматочків.

  • Крок 7

    Кожен тоненько розкрутила на добре присипаній борошном дошці. Це особливо важливо, тому що тонкий пласт, тісто може порватися. Виклала начинку - приблизно по 2 столових ложки. Розподілила по поверхні, відступивши від краю десь 1 див.

  • Крок 8

    Зробила защипи. Виклала у форму (не впритул), попередньо змастивши її олією.

  • Крок 9

    Розтопила вершкове масло, змастила їм колядки перед духовкою - і тісто і начинку.

  • Крок 10

    Випікала при температурі 200 градусів близько 15-20 хвилин до рум'янцю знизу і зверху.

  • Крок 11

    Різдвяні колядки готові! Тісто виходить цікавим, у місцях защипи хрустким. Смачно, а завдяки начинці і ситно! А якщо їх є в поєднанні з сирокопченою ковбаскою... ммм, думаю, що взагалі шик!

Схожі рецепти:
Загрузка...
Додавання коментаря
Напівжирний Нахилений текст Підкреслений текст Перекреслений текст | Вирівнювання по лівому краю По центру Вирівнювання по правому краю | Вставка смайликів Вибір кольору | Прихований текст Вставка цитати Перетворити вибраний текст з транслітерації в кирилицю Вставка спойлеру
Меню повара
Перейти до меню повара: