» » » «Бадамбура»

«Бадамбура»

Оцінка 4 з 5
Ці булочки з листкового тіста - азейбарджанская випічка. Вони схожі на дріжджові трояндочки, але форма більш мудрована і з горіховою начинкою. Особливість смаку додає пряність кардамон. Найцікавіше, що бадамбуру краще їсти на наступний день, т.к вона стає надзвичайно ніжною і м'якою.

Інгредієнти для рецепта «Бадамбура»:

  • Молоко 2.5% (500 гр) 2.5ст.
  • Сметана 15% (150 гр) 0.75ст.
  • Дріжджі сухі (10 гр) 2ч.л.
  • Борошно пшеничне в / с (0.9 кг) 8.2ст.
  • Яйце куряче (40 гр) 1шт
  • Цукор (160 гр) 1ст.
  • Мигдаль (ядро) (150 гр) 1.15ст.
  • Масло вершкове 72.8% (275 гр)
  • Цукрова пудра (100 гр) 0.5ст.

Як приготувати «Бадамбура» в домашніх умовах

  1. Зробити опару. Підігріти 0.5 ст. молока (води) до теплої приємної температури. Всипати дріжджі і почекати близько 5 хв, поки вони розчиняться.
  2. Додати 1 ст.л. цукру і дрібку солі, перемішати до розчинення. Всипати 7 ст.л. борошна і розмішати виделкою або вінчиком. Вийде рідке тісто.
  3. Поставити опару в тепле місце (можна в миску з теплою водою) на 30 хв. Хороша опара підніметься "шапочкою" з великою кількістю дірочок.
  4. Розпустити 75 гр вершкового масла (маргарину). Охолодити до теплого стану. У глибокий посуд просіяти половину борошна.
  5. Додати маргарин, яйце, влити опару, молоко, закляття тісто. Поступово підсипаючи борошно вимісити досить круте тісто. Коли буде висипана майже вся мука, не поспішайте підсипати ще. Тісто має бути м'яким, пружним і не прилипати до рук. Якщо тісто стало вже таким, то просто вимішуйте його далі протягом 10-15 хв. Якщо місити важко, зробіть перерву, а ком тесту помістіть під вологий рушник або під харчову плівку.
  6. В кінці замісу підійміть ком тіста і з силою киньте його вниз. Відбийте тісто 15-20 разів. Воно стане повітряно-м'яким. Помістити ком тесту під харчову плівку або під вологий рушник і залишити в теплому місці на 1-1,5 ч.
  7. Горіхи помістити в блендер, додати цукор і кардамон. Подрібнити майже до стану борошна. Кардамон має специфічний смак, чимось схожим на корицю, тож кому не подобається ця пряність замініть її на ванілін. Щоб начинка була білосніжною горіх треба почистити від лушпиння. Як швидко мигдаль очистити можна подивитися в рецепті "Бланманже" . Залишилося масло розтопити.
  8. Коли тісто підніметься його потрібно ще раз вимісити і розділити на частини, можна скачати колобки.З кожного колобка треба розкачати тонкий лист будь-якої форми. Головне, щоб вони були дуже тоненьким, навіть просвічувалися. Такі тонкі листи потрібно намотати на качалку і перенести на іншу вільну поверхню, де вони будуть укладатися один на одного. Готове тісто не прилипає до обробній поверхні і розкочується без борошна. Переміщений лист розстелити на поверхні і рясно змастити маслом.
  9. Потім розкачати ще один лист, перенести і укласти зверху на перший. Чим більше буде тоненьких шарів, тим цікавіше буде булочка. Для першого разу зробіть всього 3-4 шари, щоб зрозуміти всі тонкощі ліплення бадамбури. Скатати всі аркуші в тугий рулет. Якщо лист тіста був великим (більше 30 см) і верств було більше 3-х, то його слід розрізати навпіл. І скачувати кожну половинку окремо, якщо лист круглий, то з округлою сторони до відрізний.
  10. Кожен шматочок покласти скрученої поверхнею на стіл. Зробити в "равлику" поглиблення. Але не вдавлювати дно, а як гончар, по колу підняти бічні стіночки. Для цього притисніть до один одного кілька шарів, які ближче до краю і "ліплячи" рухами витягніть стіночку вгору. Розрізати рулет на шматочки шириною в 1.5 см.
  11. У ямку покладіть 1ч.л. начинки. Чим більше буде шарів, тим більше тіста доведеться на одну булочку і тим менше начинки витратиться. Заліпити краю як у пиріжка. Якщо в начинку доданий білок, то краї треба плотненько заліпити. З сухої начинкою простіше, тому що витікати нічому.
  12. Перевернути бадамбуру і укласти на деко. Зверху булочка кругла, а знизу витягнута. Деко досить пріпиліть борошном. Краще деко застелити пергаментом, тоді низ булочки буде таким же білим як і верх. Бадамбура після випічки повинна залишитися білою. Випікати бадамбуру в розігрітій до 160 градусів духовці протягом 30-40 хв. Нагадаємо, що бадамбура після випічки повинна залишитися білою.
  13. Булочки повинні охолонути до кімнатної температури. Потім їх потрібно через ситечко рясно посипати цукровою пудрою, тому що саме тісто несолодке.Подавати краще на наступний день, тому по закінченні часу тісто стає м'яким і ніжним. Зберігати булочки потрібно в щільно закривається посуді або під харчовою плівкою. Кількість булочок буде залежати від кількості шарів і від їх тонкощі.
Якщо ви приготували цей рецепт - напишіть те що вийшло!
Не пишіть, коментар «Спасибі, смачно!» Висловлюйте свої емоції більш детально!
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent