» » » Сир з домашнього молока

Сир з домашнього молока

Оцінка 4 з 5
Приготувати сир в домашніх умовах технічно дуже просто. Тут ви дізнаєтеся від чого залежить його якість і побачите як виходить смачний домашній сир для дітей і дорослих.

Інгредієнти для рецепта «Сир з домашнього молока»:

  • Молоко незбиране (1 кг) 5ст
  • Кефір нежирний (54 гр) 3ст.л.

Як приготувати «Сир з домашнього молока» в домашніх умовах

  1. Молоко закип'ятити (якщо вирішили злити вершки, то це потрібно зробити до кип'ятіння) і остудити до приємного теплого стану (40 градусів).
    Можна використовувати магазинне пастеризоване молоко. Кефір в будь-якому випадку вийде. Бактеріям все одно яке молоко переробляти. А ось ставити просто вкисати магазинне молоко не варто, тому воно просто зіпсуватися і буде гірким.
  2. У тепле молоко додати кефір , добре перемішати. Залишити в закритому посуді в теплому місці не менше, ніж на 12 ч. Більш ніж 24 год тримати не слід, тому кефір може перекиснути.
    Щоб молоко не остигало, укутайте ємність в теплоізоляційний матеріал (ковдра, теплий одяг і т.п.).
    Влітку в жарку погоду молоко не буде швидко остигати, а от у холодну пору року помістіть банку поруч з теплою батареєю.
  3. Молоко повинно скиснути в щільну масу, яка повинна плавати в відокремилася сироватці. Якщо вершки залишили, то вони будуть зверху кремового кольору.
    Кефір вилити в каструлю і поставити на помірний вогонь.
    Для приготування сиру можна нагріти готовий магазинний кефір. Чим більше жирність кефіру, тим крупніше будуть пластівці сиру.
  4. У процесі нагрівання кефір буде згортатися в сирні пластівці. Можна потроху помішувати, щоб забезпечити рівномірний прогрів і прискорити процес.
    Доводити до кипіння не слід, тому сир вийде сухим і прісним. Досить підтримувати температуру не більше 60 градусів.
    Коли кефір згорнеться, плиту слід відключити і залишити до повного охолодження. Сир осяде на дно.
  5. Друшляк застелити марлею або рушником і викласти сирну масу. Під друшляк підставити посуд для збору сироватки.
    Сироватку можна пити і використовувати у випічці.
    Коли сироватка стече, сир викласти в контейнер і закрити кришкою. Зберігати в холодильнику не більше 5 діб.
  6. У сирі повинно залишитися трохи сироватки. У процесі охолодження сир вбере в себе сироватку і злегка його зволожить. Якщо потрібен більш сухий сир, то загорніть його в тканину, через яку відціджували сироватку і відіжміть.
Якщо ви приготували цей рецепт - напишіть те що вийшло!
Не пишіть, коментар «Спасибі, смачно!» Висловлюйте свої емоції більш детально!
  • bowtiesmilelaughingblushsmileyrelaxedsmirk
    heart_eyeskissing_heartkissing_closed_eyesflushedrelievedsatisfiedgrin
    winkstuck_out_tongue_winking_eyestuck_out_tongue_closed_eyesgrinningkissingstuck_out_tonguesleeping
    worriedfrowninganguishedopen_mouthgrimacingconfusedhushed
    expressionlessunamusedsweat_smilesweatdisappointed_relievedwearypensive
    disappointedconfoundedfearfulcold_sweatperseverecrysob
    joyastonishedscreamtired_faceangryragetriumph
    sleepyyummasksunglassesdizzy_faceimpsmiling_imp
    neutral_faceno_mouthinnocent